Sorularla Polix It Güç Sistemleri
Tıbbi ortamların elektriksel güç beslemesi, ortamın elektriksel güvenliğine göre seçilmektedir. TSE, IEC ve IEE standartları tıbbi ortamları, hasta güvenliği ile ilgili olarak Grup 0, Grup 1 ve Grup 2 olmak üzere 3 gruba ayırmıştır. Bu gruplardan elektrik enerji sürekliliğinin ve yalıtımın en kritik olanı ameliyathane, kardiyak alanları, yoğun bakım ünitelerini kapsayan Grup 2’dir. 2. Gruba giren ortamlardaki elektriksel cihazlar işlev olarak hastayı yaşatacak veya yaşamını kurtaracak cihazlardır. Bu ortamlardaki cihazların herhangi bir arızada ortamdaki kişilere zarar vermeden, kesinti yasamadan çalışmaları gerekmektedir. Bu sebepten dolayı Grup 2 yerleşimlerinde IT izole güç sistemleri kullanılır.
Tıbbi ortamdaki grup 2 odalarında kullanılan IT sistemlerinde, faz iletkeni ile nötr iletkenini topraklamadan ayırmak için izolasyon transformatörü kullanılmaktadır. Topraklama prizleri espotansiyel barasına bağlanır. Izole güç sistemlerinde, topraklama her iki hattan da yalıtılmıştır. Eğer düşük dirençli bir kısa devre toprağa temas ederse veya bir kaçak akım oluşursa, devre kesici açmayacak ve tıbbi elektriksel ekipmanların işlevlerine devam etmesi sağlanmış olacaktır. Ayrıca topraklama şebekesi, toprağa göre çok yüksek bir direnç yaratacak şekilde izole edildiği için temas durumunda bile dokunan kişi üzerinden zarar vermeyecek düzeyde akım geçecektir. İzole güç sistemlerinde, yalıtım seviyesi, transformatör sıcaklığı ve yük akımı sürekli izlenmekte ve olası bir hata anında alarm sinyali üretilmektedir. Alarm sinyalleri ilgili panellere iletilerek gerekli müdahalenin yapılması sağlanmaktadır.
Hastanelerde izole güç sistemlerinin kullanıldıgı ortamlar :
- Ameliyathaneler
- Ameliyathane hazırlık odası, alçı odası ve uyanma odaları
- Yoğun bakım üniteleri
- Anestezi odaları
- Kalp katerizasyon odaları
- Anjiyografik muayehane odaları
- Premature bebek odaları
- İzolasyon İzleme Cihazı (POLIX-IMS) (Monofaz ve Trifaz)
Sistem ve toprak arasındaki izolasyon direnci seviyesini sürekli takip ederek sistemdeki izolasyon hatalarını tespit eder. Bütün şebekenin yalıtımı ayarlanmış değerin altına düştüğü zaman alarm verecek şekilde ayarlanır. Bu cihazlar ayrıca izolasyon trafosunun sıcaklığını ve yük akımını izlerler. Bu değerler belirlenen sınır değerleri aşarsa alarm sinyali üretilir.
- Transfer Sistemi (Geçiş Modulü) (POLIX-TRS) Monofaz ve Trifaz
Transfer Sistemi, kendisini besleyen kaynaklardan birisinde sorun olduğunda, yükün sağlam kaynak tarafından sürekli olarak beslenmesini sağlayan cihazlardır. Kaynaklar arasında 3 periyottan daha kısa bir sürede geçiş yapılır.
- Hata Tespit Sistemi
IT sistemdeki bir yalıtım hatasını akım transformatörü yardımı ile tespit eden sistemdir. Hata tespit sistemi, test cihazı, kontrol ve gösterge cihazı, hata değerlendirme cihazı ve akım transformatöründen oluşmaktadır. Cihazlar arası bilgi alışverişi iki tel bağlantısı ile sağlanır.
- Lokal İzleme Sistemi (POLIX LMC)
Lokal alarm paneli, TS IEC 60364-7-710 standartlarına uygun olarak hata, alarm ve işletme mesajlarını göstermeye yarar. Panel ile alarmlar gerekli teknik elemanlar tarafından izlenebilir.
- Merkezi İzleme Sistemi (POLIX LMC)
Merkezi alarm paneli, TS IEC 60364-7-710 standartlarına uygun olarak tıbbi sistemdeki bütün hata, alarm ve isletme mesajlarını tek bir ekranda uzaktan izlenmesine yarayan cihazlardır. Bu panel, alarm gösterge panelinin tüm özelliklerine ek olarak tıbbi gaz sistemlerinin oksijen, vakum, kuru hava, azot proksit, basınçlı hava, nitrojen degerlerini ve UPS arızası oda sıcaklıgı, klima arızası gibi arıza mesajlarıını göstermektedir.